Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 58 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.03 vteřin. 
Základní charakterizace vybraných vzorků krmiv živočišného původu
Svoboda, Ilona ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce bylo zvolit vhodné parametry pro jednoduchou a rychlou charakterizaci krmiv živočišného původu, ověřit pracovní postupy a aplikovat je na vybrané vzorky. V rámci této práce byly analyzovány vzorky krmiv živočišného původu určené pro psy, vyrobené v soukromé firmě „Adámkovy tlačenky“. Krmiva jsou ve formě tlačenky a jsou uložena v umělých střívkách, obsahují až 80% živočišné složky a až 20% rostlinné složky, přičemž zbytek do 100% hmotnosti je tvořen vepřovu želatinou. Krmivo neobsahuje konzervanty, barviva ani jiná chemicky vyráběná aditiva. Pro analýzu byly vybrány tři receptury a to „Hovězinka“, „Kuřátko“ a „Srdcovka“, jejichž složení podléhá patentové ochraně. Výběr byl proveden tak, aby byly zahrnuty vzorky různého složení. Stanovován byl obsah hrubé bílkoviny, tuku, vlákniny, sušiny a popela. Tyto získané hodnoty byly srovnány s normami krmiv, které jsou krmivářským průmyslem běžně používány. Výsledky budou použity pro zlepšení receptur a vývoj nových typů krmiv.
Stanovení obsahu vybraných mykotoxinů v krmivech
Zelníčková, Lenka ; Babák, Libor (oponent) ; Kellnerová, Dita (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je věnována aktuální problematice monitoringu vybraných mykotoxinů v krmivech v ČR. Cílem teoretické práce bylo zpracovat literární rešerši z dostupných knižních, elektronických i časopiseckých pramenů, popř. firemních materiálů. Rešerše je zaměřená na souhrnný přehled mykotoxinů; popsání jejich vlastností, biologické účinky, metody detekce mykotoxinů a také shrnutí platných legislativních požadavků týkající se výskytu těchto látek v krmivech pro hospodářská zvířata. Cílem experimentální části bylo stanovení vybraných mykotoxinů (DON a ZEA) metodou ELISA v krmivech a jejich celkové zhodnocení dle maximálních limitů. Diplomová práce byla vypracována v diagnostické laboratoři SEVARON, s.r.o. v Brně.
Stanovení dikvátu a parakvátu v zemědělských komoditách
Prchal, Miroslav ; Hrbek,, Vojtěch (oponent) ; Petra,, Kosubová (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zaměřuje na polární pesticidy a jejich analýzu v zemědělských komoditách. Jedním z cílů bylo zavedení metody kvantitavního stanovení dikvátu a parakvátu pomocí kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií. Parametry optimalizace vycházely z doporučení evropských referenčních laboratoří s přihlédnutím k možnostem laboratoře a vhodnosti metody pro rutinní analýzu. Extrakce analytů byla založena na vytřepání do metanolu okyseleného kyselinou mravenčí nebo chlorovodíkovou. Na základě složitosti extraktu bylo následně přistoupeno k čištění extraktu za použití kombinací sorbentu a precipitace s acetonitrilem. Validace metody byla provedena na několika hladinách u vybraných zástupců zemědělských komodit. Součástí práce byl polní pokus, spočívající v aplikaci postřiku na bramborový porost obsahující účinnou látku dikvát. Vzorky ošetřené rostliny zahrnující zelenou část rostliny a bramborové hlízy byly následně podrobeny analýze pro zjištění reziduí dikvátu. Validovaná metoda byla využita ke sledování obsahu dikvátu a parakvátu ve vzorcích krmiv odebraných v rámci úředních kontrol Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu z roku 2020. Výslednou metodou bylo možné analyzovat dikvát a parakvát s citlivostí v hodnou ke kontrole maximálních hladin reziduí.
Systém pro měření aerobní stability fermentovaných krmiv
Synek, Josef ; Sekora, Jiří (oponent) ; Harabiš, Vratislav (vedoucí práce)
Aerobní stabilita je termín, který odborníci na výživu používají k určení doby, po kterou krmivo zůstává stabilní tedy nezkažené. Jakmile je fermentace dokončena a krmiva jsou vystavena vzduchu během krmení nebo při skladování (netěsnost sil, špatné balení) dochází ke zvýšení teploty těchto krmiv působením kvasinek nebo v menší míře působením některých bakterií. Tuto teplotu měříme pomocí teplotních čidel a porovnáváme ji s ambientní teplotou okolí. Aerobní stabilita se udává jako čas, za který teplota krmiva vzroste o 3°C nad ambientní teplotu.
Vliv výživy na metabolické poruchy u vysokoužitkových dojnic
Neradová, Izabela Helena
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nejčastějších metabolických onemocnění, která se vyskytují v chovech vysokoprodukčních dojnic v souvislosti s nesprávným složením krmné dávky. Zaměřuje se na ketózu, acidózu a alkalózu bachorového obsahu, poporodní parézu, ale i další, neméně důležité poruchy, které též úzce souvisí s kvalitní dietou. Popisuje jejich etiologii, patogenezi, symptomy, možnosti diagnostiky a terapie. Součástí práce jsou preventivní opatření, která je nutná dodržovat pro snížení výskytu onemocnění ve stádech. Dále se tato práce zabývá rozdělením základních krmiv na objemná a jadrná. Obsahuje jejich charakteristiku s poukázáním na hlavní rizika spojená s výskytem metabolických poruch. V další části se zaměřuje na rozdílné zásady výživy v jednotlivých fázích mezidobí s důrazem na tranzitní období. Také popisuje možnosti techniky krmení. V poslední části práce autorka prezentuje své závěry a doporučení.
Výživa koz
Kopecká, Michaela
Cílem práce je seznámit s hlavními zásadami a druhy krmiv ve výživě koz. Práce se zaměřuje především na výživu mléčných koz a vlivy působící na produkci mléka. Kozí mléko je surovina, jejíž kvalita je závislá na výživě. Kromě mléčných koz se práce také zabývá složením krmiv a jednotlivými krmnými dávkami. Výsledkem této práce jsou utříděné informace o existujících plemenech koz, krmivech vhodných i nevhodných pro výživu koz a krmných dávkách. Složení krmných dávek je závislé na několika faktorech. Hlavním rozlišením je věk zvířete. Kůzlata jsou krmena jinak než dospělé kozy. Dalším klíčovým faktorem je fyziologický stav koz. Z ostatních faktorů ovlivňujících výživu koz lze zmínit roční období, podle něhož se určuje letní a zimní krmná dávka. Aby výživa byla komplexní a dosahovala požadovaných výsledků, je zapotřebí zohledňovat všechny faktory.
Hmyzí protein v krmivech pro drůbež – kalkulace ceny produktu a marketingová strategie.
Pešková, Barbora
Pešková, B. Hmyzí protein v krmivech pro drůbež – kalkulace ceny produktu a marketingová strategie. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Hlavním cílem práce je navrhnout a finančně vyčíslit marketingovou strategii pro krmiva drůbeže obsahující proteiny získané z povolených druhů hmyzu. Vedlejším cílem je kalkulace jejich ceny a srovnání se standardně používanými druhy krmiv. V literární rešerši je popsána problematika krmiv pro drůbež s obsahem hmyzího proteinu. Pro potenciální krmiva je vytvořena kalkulace jejich ceny. Práce také obsahuje dotazníkové výzkumy napříč třemi skupinami – výrobci krmiv pro drůbež, chovatelé drůbeže a koneční spotřebitelé drůbežího masa/vajec. Na konci je návrh marketingové strategie vč. jejího finančního odhadu.
Vliv alternativních zdrojů bílkovin v rybím krmivu na růst ryb a rostlin ve dvousmyčkovém akvaponickém systému
NIKL, Ondřej
Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit produkční účinnost krmiv, která byla navržena s úmyslem vyvinout speciální akvaponické krmivo. Dále vyhodnotit obsah živin ve vodě, kalech a živných roztocích a jejich vliv na růst rostlin a konečně navrhnout případné úpravy složení krmiv. Akvaponické krmivo by mělo respektovat nutriční požadavky ryb a rostlin, nezatěžovat životní prostředí nevyužitými živinami a, s ohledem na udržitelnost, místo moučky z mořských ryb využívat alternativní zdroje proteinů. Proto byla navržena tři experimentální izoproteinová a izokalorická krmiva. Krmivo A obsahovalo konvenční suroviny včetně moučky z mořských ryb. Krmivo B využívalo moučku ze sladkovodních ryb a dále výhradně rostlinné proteiny bez ohledu na původ. Krmivo C bylo složeno z udržitelných a lokálních zdrojů proteinů. Experiment proběhl v akvaponické hale FROV JU. Jako pokusný materiál byl zvolen tlamoun nilský (Oreochromis niloticus) a salát (Lactuca sativa). Krmivo B vykázalo podobné hodnoty všech produkčních ukazatelů jako konvenční krmivo A. Hmotnost obsádky v systému A vzrostla za třináct týdnů o 143,68 % a v systému B o 136,56 %. Hmotnost obsádky v systému B byla na konci pokusu oproti systému A neprůkazně nižší o 4,08 %. Krmný koeficient (FCR) krmiva B (1,92?0,10) byl neprůkazně vyšší o 8,47 % vůči FCR krmiva A (1,77?0,13). Průměrná hmotnost nadzemní části rostlin rostoucích v živném roztoku vytvořeném z mineralizovaného kalu získaného ze systému B, doplněném o chybějící živiny, dosáhla po čtyřech týdnech hodnoty 221,8?33,9 g. To bylo neprůkazně více o 44,21 % než průměrná hmotnost rostlin pěstovaných ve speciálním hydroponickém živném roztoku a o 8,62 % neprůkazně více než hmotnost rostlin pěstovaných v obohaceném roztoku získaného ze systému A. Experimentálně tak bylo prokázáno, že v akvaponických krmivech lze nahradit moučku z mořských ryb alternativními zdroji proteinů a těmito krmivy zajistit efektivní výživu ryb i rostlin v dvousmyčkovém akvaponickém systému.
Analýza úrovně výživy a vybraných kvalitativních ukazatelů produkce mléka
KAZDA, Miloslav
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu úrovně výživy dojnic a její vliv na vybrané kvalitativní ukazatele produkce mléka. Cílem práce je provést komplexní hodnocení vlivu krmné dávky a její složení na kvalitu a kvantitu produkce mléka, s důrazem na identifikaci optimálních podmínek výživy pro dosažení co nejvyšší užitkovosti a zajištění dobrých zdravotních a životních podmínek dojnic. V první části práce byla provedena teoretická rešerše současných poznatků o výživě dojnic a kvalitě mléka, která se zaměřila na energetické a živinové potřeby dojnic, kvalitu a optimální zastoupení krmiv, jednotlivé fáze laktace, jakost mléka, mikrobiologickou a hygienickou hodnotu mléka a faktory ovlivňující jeho jakost. V druhé části práce byla provedena analýza úrovně výživy ve vybraném chovu. Byly zde hodnoceny směsné krmné dávky a jednotlivé komponenty v nich obsažené. Dále byla hodnocena užitkovost a kvalitativní ukazatele mléka (obsah tuku, bílkovin, laktózy, somatických buněk a celkový počet mikroorganismů).
Využitie marketingových nástrojov pri zvyšovaní predajnosti chovateľských potrieb Zooprodukt, s.r.o.
Ábelová, Monika
Tato bakalářská práce se zabývá využitím nástrojů marketingu s cílem zvýšit prodejnost chovatelských potřeb. V teoretické části jsou definovány základní pojmy, podstata jednotlivých marketingových nástrojů, definice a specifikace chovatelských potřeb, které jsou použity v praktické části. V praktické části jsou na základě provedených analýz současného marketingového mixu a prodejnosti produktů společnosti navrženy doporučení pro zvýšení efektivnosti prodeje chovatelských potřeb.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 58 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.